Vállkendő készítése Catania Color fonalból - Motring Rövidáru-Méteráru

Tel. 06 1 276 7775

Motring Rövidáru-Méteráru-Fonal

+36 70 443 4392
Motring Rövidáru-Méteráru-Fonal
Motring Rövidáru-Méteráru-Fonal
Motring Rövidáru-Méteráru-Fonal
Tartalomhoz ugrás

Vállkendő készítése Catania Color fonalból

Április modellje

Vállkendő (közepesen nehéz)
MÉRET
Szélessége kb. 140 cm, magassága középen kb. 60 cm.
HOZZÁVALÓK
Schachenmayr Catania Color kötőfonal
(Színszám: 53) 150g (3 gombolyag)
4,5 mm-es Milward kötőtű és 4 mm-es Milward horgolótű.
1 vastag Milward hímzőtű a fonalvégek elvarrásához.
SZEMPRÓBÁK
A azsúrmintával:
20 szem és 24 sor = 10 cm x 10 cm.
B csipkemintával:
15 szem és 16 sor = 10 cm x 10 cm.
A megadottól eltérő szempróba esetén használjunk vékonyabb, vagy vastagabb tűket.
ÖLTÉSFAJTÁK
Azsúrminta: Az A kötésminta alapján sorokban dolgozunk. A munka színén futó sorokat jobbról balra olvassuk, a munka visszáján kötött sorokban a szemeket úgy kötjük, ahogy mutatkoznak.
A ráhajtásokat a leírás alapján kötjük le.
Az 1. - 32. sort a kötésminta alapján kötjük, utána ugyanabban a ritmusban dolgozunk tovább a 21. sortól, eközben a minta minden színén kötött sorban 2 szemmel, és minden 12. sorban egy újabb levélmotívummal bővül.

Csipkeminta: A B kötésminta alapján sorokban dolgozunk.
A munka színén futó sorokat jobbról balra olvassuk, a munka visszáján kötött sorokban a szemeket úgy kötjük, ahogy mutatkoznak, a ráhajtásokat a leírás alapján kötjük le.
A mintaegység 6 szemét a középső szemek előtt és után folyamatosan ismételjük.
Az 1. - 16. sort 1x kötjük, eközben a 8. sortól rövidített sorokat kötünk.

Sima kötés: A munka színén sima, a visszáján fordított szemeket kötünk.

Dupla szem: A rövidített soroknál minden sor elején a fonalat az 1. szem elé vesszük, majd a szemet és a fonalat együtt fordítottan leemeljük, és a leemelt szemet a fonallal szorosan felfelé húzzuk.
A szem így megduplázva fekszik a tűn. Amikor ezekre a szemekre kötünk, a mintának megfelelően simán vagy fordítottan összekötjük a dupla szemeket.

LEÍRÁS
Figyelem: A kendő felső széle nem egyenes, hanem középen kicsit íves.
3 szemet felszedünk, és a visszáján 1 sor fordított szemet kötünk. Majd az A azsúrmintával a kötésminta alapján kötünk, eközben a 32. sor után ugyanabban a ritmusban folytatjuk a munkát.
A 108. sor után 111 szem van a tűn.
Majd a kötést kettéosztjuk, és mindkét oldalt külön fejezzük be, eközben a külső széleken folytatjuk a szaporításokat, a belső széleken 1-1 dupla szemmel rövidített sorokat kötünk, és a következők szerint kötünk tovább: A 109. sorban (=színe) a szélszem után 39 szemet az azsúrmintával kötünk, megfordítjuk a munkát, és 1 dupla szemet kötünk. Majd minden 2. sorban a belső szélen 2-2 szemet leteszünk.
164 sor után sima kötéssel kötünk tovább, eközben az oldalon a szaporításokat és a rövidített sorokat addig folytatjuk, míg minden szem elfogy.
A következő sorban az összes szemre az utolsó 40 szemig kötünk, eközben a dupla szemek 2-2 szálát a minta szerint simán összekötjük. Majd a maradék 40 szemre a másik oldalt tükörképesen kötjük, eközben a rövidített sorokat a belső szélen és mindig a munka visszáján kötjük.
Miután elkészült a 2. oldal, a következő visszáján kötött sorban (=vi S) az összes szemre fordítottan kötünk.
A szemeket a következők szerint horgoljuk le: az első 2 szemen áthúzzuk a fonalat, és 1 rövidpálcát horgolunk, * 2 légszem, a következő 2 szemet 1 rövidpálcával összehorgoljuk, a *-tól folyamatosan ismételjük, míg az összes szem elfogy.
BEFEJEZÉS
Az oldalsó szélekből 138-138 szemet felszedünk, majd a csipkéből és a 2 ráhajtásokból is 3-3 szemet felszedünk = 285 szem.
Az 1. sorban (= vi S) minden szemet simán kötünk.
Majd a B csipkemintával a kötésminta alapján kötünk, eközben minden oldalon a mintaegységet 23x kötjük. A 8. sortól rövidített sorokat kötünk: a 8. és 9. sor végén 20-20 szemet leteszünk, és a következő sor elején 1-1 dupla szemet kötünk. A 10. sortól a sorok végén 18-18 szemet leteszünk.
A csipkeminta 16. sorában az összes szemre a sor végéig simán kötünk, eközben a dupla szemek 2-2 szálát simán összekötjük. A következő sorban felváltva 2 szemet simán összekötünk, és 1 ráhajtást veszünk a tűre. A következő visszáján kötött sorban (=vi S) simán kötünk. Majd az összes szemet lazán leláncoljuk. A kendőt blokkoljuk, benedvesítjük, és hagyjuk megszáradni. A hímzőtűvel elvarrjuk a fonalvégeket.
Jelmagyarázat
= a szélszem
= a munka színén 1 sima szemet, a visszáján 1 fordított szemet kötünk
= a munka színén 1 fordított szemet, a visszáján 1 sima szemet kötünk
= 1 ráhajtás, a visszáján fordítottan kötjük
= 1 ráhajtás, a visszáján csavart simán kötjük
= 1 ráhajtás, a visszáján csavart fordítottan kötjük
= 3 szemet sima átemeléssel összekötünk:(= 2 szemet leemelünk, mint a sima kötésnél, 1 szemet simán kötünk, majd a 2 leemelt szemet átemeljük felette)
= 3 szemet fordítottan összekötünk, a visszáján simán kötjük
= 3 szemet simán összekötünk, eközben 3 szemet kötünk (= 1 sima, 1 fordított, 1 sima), a visszáján mind a 3 szemet fordítottan kötjük
= 1 szemből 3 szemet kötünk (= 1 sima, 1 fordított, 1 sima)
= nincs jelentése, csak a rajzolás miatt láttatjuk
Minden jog fenntartva: MEZ Crafts Hungary Kft.
Rendelés leadása, vagy személyes vásárlás előtt, kérem érdeklődjön, hogy a termék van-e készleten
Adatkezelés nyilvántartási száma: NAIH-71263/2013
Vissza a tartalomhoz